Meny
Nu när jag är arbetslös hur ska jag kunna betala alla räkningar?
"Nu när jag är arbetslös hur ska jag kunna betala alla räkningar?"

Vad händer när man inte kan betala en låneavbetalning i tid

Om man hamnar i en situation så som att man blir arbetslös där man inte kan betala tillbaka en låneavbetalning, kan det vara olika allvarligt beroende på vad det är för typ av lån man har. Vissa lån har amorteringsfria månader man kan utnyttja och har man inte gjort detta så kan man använda sig av en amorteringsfri månad och på så sätt slippa extra kostnader och extra trassel som en utebliven låneavbetalning medför.

Kostsamma följder
Har man räntefria lån så kan en utebliven låneavbetalning få mycket kostsamma följder. Ofta brukar en utebliven betalning för ett räntefritt lån innebära att man då enligt villkoren accepterar nya betalningsvillkor vilket leder till att lånet läggs om och blir ett räntebärande lån till dryga räntor. En av de viktigaste sakerna man måste tänka på när man lånar räntefritt är att man verkligen har pengar att betala lånet med varje månad och att man betalar i tid.

Generellt ska man aldrig vänta med att kontakta långivaren om man upptäcker att man inte kan betala, det är egentligen ingen katastrof att man får en påminnelse, men för vissa lån kan det medföra dryga tillkommande kostnader. Ett lån på 3000 kr kan inom en månads tid stiga till 3 850 kr + avgifter för lånet på ett antal hundralappar och dröjsmålsränta, alltså en bra bit över 4 000 kr.

Inkassokrav
För smslån så finns det ingen återvändo, här kommer en obetald påminnelse omgående leda till ett inkassokrav och man bör därför agera så snabbt som möjligt. Villkoren för smslån innebär oftast att man inte kan begära uppskov med sin betalning. Om det går till inkasso så kan man nästan alltid begära anstånd en kort tid eller få amortera av skulden. Dessa handlingar kommer dock medföra ytterligare kostnader men man slipper framtida trassel om man sköter dessa uppgörelser.

Om man inte agerar innan inkassokravet förfallit så går kravet till Kronofogden vilket dels innebär ytterligare kostnader på flera hundra kronor men även att man riskerar att få en betalningsanmärkning, om man inte betalar, vilket kan ge långtgående konsekvenser de närmsta tre åren när det gäller att söka krediter, öppna abonnemang eller hyra en lägenhet.

Viktigt att tänka på när blir arbetslös
Så A och O för att inte få problem eller dryga kostnader är att alltid kontakta långivaren eller deras inkassobolag för att hitta en lösning för skulden om man blir arbetslös och inte betala skulden. Om man kommer överens om en lösning måste man se till att man klarar av att följa den betalningsplanen, man får inte så många chanser.

Och viktigaste av allt, om man inte vet med säkerhet att man kan betala lånet när det förfaller så ska man undvika att låna pengar.

Axel Öberg

Skribent

Axel Öberg är inte bara duktig på att skriva texter inom ekonomi, utan han är också en duktig bowlare. Har 10 års erfarenhet av att skriva om ämnen han älskar, så som privatekonomi och lån. Han har sin utbildning från Ekonomiprogrammet på Mittuniversitetet. Läs mer om oss

Skriv en kommentar

Samtliga fält måste fyllas i för att lämna en kommentar.

Kommentar

Meny