Meny
Nu när jag är arbetslös hur ska jag kunna betala alla räkningar?
"Nu när jag är arbetslös hur ska jag kunna betala alla räkningar?"

Snabblån göra avdrag i deklaration

Alla kostnadsräntor är avdragsgilla, oavsett vilken typ av lån de härrör från och oavsett belopp. Det innebär att räntekostnader för bolån, privatlån, billån och just snabblån likställs i skattelagstiftningen. Här får du information om hur avdrag för snabblån i deklarationen fungerar.

Ränteavdrag eller räntededuktion
Avdrag är en populär benämning på alla typer av minskningar av den beskattningsbara inkomsten. Några vanliga exempel är avdrag för dubbel bosättning och avdrag för individuellt pensionssparande. För avdrag för räntekostnader är den egentliga termen räntededuktion. Vad är då skillnaden? Ränta är ett speciellt inkomstslag/utgiftsslag, som skiljer sig från exempelvis lön från anställning. I första hand ska räntekostnader kvittas mot ränteintäkter. Om du har ränteintäkter från exempelvis sparkonton kommer dessa intäkter att minskas när du gör avdrag för räntekostnader.
Det är först när du inte har ränteintäkter att ”kvitta” mot som du faktiskt gör ett avdrag.

Enligt skattelagstiftningen är avdragets storlek 30 procent för kostnader upp till 100 000 kr och 21 procent för kostnader som överstiger 100 000 kr. För snabblån är väl risken att minimal att du betalar över 100 000 kr årligen i räntor, vilket innebär att det är 30-procentsregeln som gäller. När du tar ett snabblån får du alltså dra av 30 procent av räntekostnaderna.

Avgifter och räntor för snabblån
När du tar ett snabblån betalar du en lånekostnad. Lånekostnaden kan bestå av enbart ränta, enbart avgifter eller en kombination av de båda. Viktigt att notera är att det endast är räntekostnaderna du får göra avdrag för. Eventuella avgifter, såsom uppläggningsavgifter och aviavgifter, är inte avdragsgilla. Om du står och väljer mellan två långivare är det alltså en klar fördel om du väljer den långivare som låter dig göra störst avdrag. Det kan löna sig att utföra en jämförelse särskilt när det kommer smslån.

Kontrolluppgifter
Lyckligtvis behöver du sällan själv hålla reda på hur mycket du har betalat i ränta på ditt snabblån. Långivaren, oavsett det är ett finansinstitut eller en bank, lämnar nämligen kontrolluppgifter till Skatteverket. Givetvis är det dock en god idé att kontrollera att uppgifterna har lämnats in.

Sammanfattning avdrag och snabblån

  • Räntor för snabblån är avdragsgilla till 30 procent
  • Eventuella avgifter är inte avdragsgilla
  • Långivaren lämnar i regel kontrolluppgifter till Skatteverket men du gör klokt i att dubbelkolla
Axel Öberg

Skribent

Axel Öberg är inte bara duktig på att skriva texter inom ekonomi, utan han är också en duktig bowlare. Har 10 års erfarenhet av att skriva om ämnen han älskar, så som privatekonomi och lån. Han har sin utbildning från Ekonomiprogrammet på Mittuniversitetet. Läs mer om oss

Skriv en kommentar

Samtliga fält måste fyllas i för att lämna en kommentar.

Kommentar

Meny