Meny
Nu när jag är arbetslös hur ska jag kunna betala alla räkningar?
"Nu när jag är arbetslös hur ska jag kunna betala alla räkningar?"

Lönekontokredit hur funkar det

Alla som har ett lönekonto och som klarar en sedvanlig kreditprövning kan ansöka om att få en lönekontokredit. En lönekontokredit fungerar som så att om man får slut på sina pengar innan lön så kan man utnyttja krediten som man har fått på sitt lönekonto och när man får in sin lön på kontot så kommer man automatiskt återbetala den kredit som man har utnyttjat.

Belopp och kostnader
Man kan ansöka om en kredit på allt från ett par tusen upp till 20 000 kronor eller mer, självklart är den kredit man får beroende på vilken inkomst man har. För den tid som man utnyttjar krediten på sitt lönekonto betalar man en ränta som brukar uppgå till runt 10-12 % per år. Utöver räntan så får man även betala en årsavgift som uppgår till några hundralappar per år. Avgiften och räntan varierar beroende på vilken bank man har.

En lönekontokredit är ett utmärkt sätt att ha en buffert för oförutsedda kostnader som kan uppstå. Det blir betydligt billigare än att ta smslån eller låna i en pantbank. En annan fördel är att den kredit som man har utnyttjat dras direkt från ens lön när den kommer in så man har en ganska bra översikt över sina inkomster och skulder på samma kontoutdrag.

Nackdelar med lönekontokredit
Nackdelar med en lönekontokredit finns egentligen inte, om man inte missbrukar krediten. Förvisso kostar det en slant varje år att ha krediten men samtidigt kan lönekontokrediten ge en trygghet de gånger man verkligen hamnar i en ekonomisk situation där man är i behov av pengar.

Som med alla krediter behöver man förstås utnyttja dessa försiktigt och bara vid behov så att man inte hamnar i en situation där den kredit man utnyttjat äter upp större delen av den lön man får in vilket innebär att man åter igen behöver utnyttja sin kredit för att klara sig, mot att man betalar ränta för den krediten.

Axel Öberg

Skribent

Axel Öberg är inte bara duktig på att skriva texter inom ekonomi, utan han är också en duktig bowlare. Har 10 års erfarenhet av att skriva om ämnen han älskar, så som privatekonomi och lån. Han har sin utbildning från Ekonomiprogrammet på Mittuniversitetet. Läs mer om oss

Skriv en kommentar

Samtliga fält måste fyllas i för att lämna en kommentar.

Kommentar

Meny