Meny
Nu när jag är arbetslös hur ska jag kunna betala alla räkningar?
"Nu när jag är arbetslös hur ska jag kunna betala alla räkningar?"

Vad finns för ångerrätt vid lån

Efter att det förekommit en del klagomål och efter att skulderna hos Kronofogden avseende smslån har växt lavinartat så har man inför en ny lag i konsumentkreditlagen (2010:1846) som började gälla från och med den 1 januari 2011och som bland annat innefattar ångerrätten av lån.

Vad säger då lagen?
Lagen säger att alla de låneavtal man ingår, bortsett från bolån, ska omfattas av ångerrätten. Det innebär att man inom en tid av 14 kalenderdagar, efter att man ingått avtalet, har rätt att häva lånet som man har tagit, oavsett grund till detta, och därmed så ska endast upplupen ränta utgå för de antal dagar som man har haft pengar i sin besittning, alltså fram till och med den dag då låneföretaget får tillbaka sina pengar. Alla andra avgifter som exempelvis uppläggningsavgift ska återbetalas/dras av från det belopp som återbetalas.

Ångerrätten gäller under förutsättning att man senast inom 30 kalenderdagar från uppsägningen betalar tillbaka hela lånet och den upplupna ränta som gäller för de antal dagar som man har haft pengarna.

När gäller ångerrätten?
Ångerätten gäller enbart om man skriftligen eller per telefon meddelar långivaren att man vill ångra sitt lån och att detta sker senast inom 14 kalenderdagen från att man ingick låneavtalet. Man behöver inte uppge vilka skäl man har till att vilja ångra lånet. Även om det räcker med ett telefonsamtal för att ångra lånet kan det vara bra att även skicka in en uppsägning med hänvisning till ångerrätten skriftligen så man kan bevisa att man har ångrat sitt lån, om det uppstår någon komplikation.

Ångerrätten för lån omfattar bland annat smslån, privatlån och andra låneavtal. Den innefattar inte köp på faktura där andra avtal reglerar ångerrätten för de varor man har köpt. Ångerrätten innefattar inte heller bolån.

Karenstid
För att inte detta med ångerrätten ska utnyttjats i samband med att man lånar pengar i avsikt att undkomma dels kostnader men även få en förlängd kredittid så har många långivare infört en karenstid som gäller innan en person kan låna igen, efter att ha utnyttjat sin ångerrätt.

Axel Öberg

Skribent

Axel Öberg är inte bara duktig på att skriva texter inom ekonomi, utan han är också en duktig bowlare. Har 10 års erfarenhet av att skriva om ämnen han älskar, så som privatekonomi och lån. Han har sin utbildning från Ekonomiprogrammet på Mittuniversitetet. Läs mer om oss

2 kommentarer

  1. Zeljko Babic - 2021-02-02 Kl. 14:53

    Hej,jag har en fråga till er.Jag har lånat 10000krpå kredit kort och jag undrar hur stor är upplupen ränta samt om man måste betala den även om man inte använd några pengar av lonebeloppet? Tack och hälsningar!

  2. Axel - 2021-02-02 Kl. 14:54

    Om du tagit ut pengar eller handlat för pengar från kreditkort då måste du betala ränta på dem. Men inte annars, om hela kreditutrymmet finns kvar så att säga.

    Vilken ränta du har finns i villkoren du fått via brev från kreditgivaren. Alternativt kan du gå in på deras hemsida och kontrollera… Om du nu tagit ut pengarna kan det vara knepigt att räkna ut vad beloppet är.

Skriv en kommentar

Samtliga fält måste fyllas i för att lämna en kommentar.

Kommentar

Meny